ΤΟ ΑΓΑΛΜΑ ΤΟΥ ΑΧΙΛΛΕΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΥΜΦΡΗΣΤΟΥ













Μια κωμόπολη πάνω στον άξονα της Εθνικής οδού Λαμίας -Καρπενησίου (47ο χλμ.), αποτελείται από τρεις γειτονιές (μαχαλάδες) και τον οικισμό του Νεοχωρακίου που θεωρείται η «Χαναάν» της περιοχής.
Ο Άγιος Γεώργιος προήλθε από τρεις οικισμούς κυριότερος αυτός της Ζιώψης (σώζονται ακόμη σε καλή κατάσταση αρκετές κατοικίες με τα πανύψηλα πλατάνια στο κέντρο του οικισμού και τις πέτρινες βρύσες με το γάργαρο νερό). Μετά τη διάνοιξη του δρόμου Μακρακώμης -Καρπενησίου το 1884 άρχισε σταδιακά και η συγκέντρωση των κατοίκων στον σημερινό Άγιο Γεώργιο και ολοκληρώθηκε το 1923.
Στο σημείο που βρίσκεται σήμερα η κεντρική συνοικία του Αϊγιώργη παλαιότερα λειτουργούσαν πανδοχεία (χάνια) για την διανυκτέρευση των οδοιπόρων. Κυριότερο αυτό των Γιωργανταίων, όνομα από το οποίο προήλθε και η παλαιότερη ονομασία του Αιγιώργη, «Γιωργανταίικα».
Στα Διπόταμα, συμβολή των δύο μεγάλων παραποτάμων του Σπερχειού, Καψιώτη και Παλιοκαστρίτη δόθηκαν πολλές μάχες κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του ΄21 καθώς και κατά τη διάρκεια της Εθνικής Αντίστασης 1941-1944.
Η κεντρική συνοικία με την πετρόχτιστη εκκλησία προς τιμή του πολιούχου Αγίου Γεωργίου (1923) τα καταστήματα με τα παραδοσιακά λουκάνικα, οι καφετέριες, τα καφενεία, αλλά και τα υπόλοιπα καταστήματα κάνουν τον Άγιο Γεώργιο ένα μικρό αστικό κέντρο.
Το Δημαρχείο, το Μαθητικό Κέντρο, η κεντρική Πλατεία με το άγαλμα του αρματοδρόμου Αχιλλέα, το αεροπλάνο και η παιδική χαρά οδηγούν στην άλλη συνοικία της κωμόπολης, όπου στεγαζόταν η παλιά αγορά της περιοχής.
http://www.agiosgeorgios-timfristou.gov.gr/index.php?option=com_content&task=category&sectionid=37&id=69&Itemid=255&limit=10&limitstart=5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου